Nettbutikker.info

Nettbutikker.info » Betal trygt på nettet

Hvordan betale for varer du kjøper på nettet?

De vanligste måtene å betale på nett er ved hjelp av kredittkort, postoppkrav, bankoverføring eller faktura. Nedenfor finner du det du trenger å vite om de ulike betalingsmetodene ved kjøp på nett.

Kredittkort

Å betale med kredittkort eller debitkort på nett er etterhvert blitt svært vanlig. De fleste har et debitkort knyttet til sin lønnskonto, for eksempel kort fra VISA eller MasterCard. Når du bruker kortet trekkes beløpet direkte fra kontoen din. For kredittkort får du regning en gang per måned for de kjøp du har gjort.

Er det trygt å benytte kredittkort for å betale på nett?

Så lenge du tar noen forhåndsregler så er det trygt nok å benytte kredittkortet ditt for å betale på nett.

Bruk bare kredittkort til å betale i nettbutikker som fremstår som seriøse.

Finner du kontaktinformasjon for nettbutikken? Seriøse nett­butikker oppgir postadresse, telefonnummer og epostadresse som du kan bruke for å komme i kontakt med butikken.

Alle seriøse norske nettbutikker informerer om sitt organisasjons­nummer. (Org. nr) Dette er det offentlige registrerings­nummeret for bedriften som står bak nettbutikken. Ta med deg dette nummeret til Foretaksregisteret sine nettsider hvor du får tilgang til informasjon om bedriften.

Informerer nettbutikken om salgsbetingelsene og hvordan du kan returnere og reklamere på varer? Butikkens nettsted bør ha en side hvor du finner samlet oversikt over salgs og leveringsbetingelser.

Får nettbutikken god eller dårlig omtale av andre? Snakk med andre som har brukt nettbutikken. Oppsøk diskusjonsfora og lytt til andres erfaringer.

Tast kun inn kredittkortinformasjon på sikre nettsider.

Sikre nettsider er slik laget at informasjon du taster inn på nettsiden er beskyttet mot avlytting når den overføres fra din data­maskin til nettbutikken. Sikre nettsider har en adresse som starter med https:. Når du er på en sikker nettside vil hengelåssymbolet i adressefeltet vise en lukket hengelås. Når du er på en usikker nettside vises ikke hengelåsen. Tast kun inn kredittkortnummer på sikre nettsider.

Noen sikre nettsider har grønn farge i adressefeltet samt at navnet på bedriften som driver nettstedet står i adressefeltet. Dette viser at informasjon du sender til nettstedet ikke kan avlyttes og at du kan være trygg på at nettstedet drives av den navngitte bedriften.

For nettsted med hengelås og hvit farge i adressefeltet, så kan du være trygg på at informasjonen ikke avlyttes på vei fra din datamaskin til nettstedet.

Ta utskrift av alle kvitteringer ved bruk av kredittkort på nett og sammenlign med kontoutskrift.

Skulle du oppdage trekk fra kontoen din som ikke stemmer med dine notater, så ta umiddelbart kontakt med banken din.

Ikke send kredittkortinformasjon i e-post.

Kun dersom du benytter kryptert e-post bør du sende kredittkort­informasjon i e-post meldinger. De færreste benytter kryptert e-post og dersom du ikke er helt sikker på at din e-post er kryptert så kan du regne med at den ikke er det.

Dersom du kjøper et abonnement kan det hende nettbutikken automatisk trekker penger fra kortet ditt senere.

Dersom du kjøper et abonnement på et tidsskrift eller en annen tjeneste som jevnlig må fornyes, så kan det hende at nettbutikken automatisk trekker penger fra kortet ditt når abonementet skal fornyes. Dersom du kjøper abonnement og ikke ønsker at nettbutikken automatisk skal trekke penger for fornyelse av abonnementet kan du si fra til nettbutikken om dette.

Ikke legg igjen ditt kortnummer for å verifisere alder.

Du bør ikke benytte kredittkortet ditt for annet enn å betale for varer og tjenester.

Oppgi aldri kredittkortnummer eller PIN-kode som svar på e-post.

Banken din eller VISA sender aldri e-post med beskjed om at du skal taste inn kredittkortnummer eller tilsvarende på en nettside. Det har forekommet en del svindelforsøk av denne typen.

På nettsidene til VISA og MasterCard finner du mer informasjon om trygg bruk av kredittkort for betaling i nettbutikker.

Postoppkrav

Noen norske nettbutikker tilbyr at du kan få varen tilsendt i postoppkrav. Flere nettbutikker går imidlertid nå bort fra denne betalingsmetoden. Antagelig fordi de fleste nå synes det er greit å betale med kredittkort på nett.

Ved bruk av postoppkrav tilkommer som regel et gebyr for dette. Normalt må du også hente sendinger som kommer i postoppkrav på postkontoret eller på post i butikk. Slike sendinger kan ikke leveres av postbudet i din postkasse.

Forskuddsbetaling ved bankoverføring av betalingen

En del nettbutikker gir deg mulighet til å betale for varen gjennom bankoverføring av penger inn på nettbutikkens konto. Du får da som regel oppgitt en kode (KID) som skal benyttes på overføringen. Når overføringen er registrert inn på nettbutikkens konto sendes varene til deg.

Faktura

Noen nettbutikker gir kunder kreditt og sender faktura for leverte varer. Som regel er det kun bedrifter, offentlige institusjoner eller personer med et langt kundeforhold som blir innvilget kreditt.

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

Nettbutikker

Artikler