Nettbutikker.info

Nettbutikker.info » Leveranse av varer

Hvordan leverer nettbutikker varene jeg kjøper?

Når du handler på nett er du opptatt av at varene du kjøper blir levert raskt og trygt hjem til deg. De fleste norske nettbutikker benytter en av Postens mange tjenester for å levere sine varer til deg.

De vanligste leveringsmetodene som benyttes av norske nettbutikker er: servicepakke, hjem på døren, postoppkrav, brev, bud, nedlasting på nettet og at du henter varene.

Når du handler fra utenlandske nettbutikker er følgende leveringsmetoder mest aktuelle: internasjonal ekspresslevering og internasjonal pakkepost. Når du mottar varer fra utlandet hvor prisen på varene og frakt til sammen blir mer enn 350 kroner må du betale moms og gebyr.

Det som i hovedsak skiller leveringsmetodene fra hverandre er:

Servicepakke

Dette er den vanligste måten norske nettbutikker leverer varene sine. Servicepakke er et produkt Posten tilbyr til bedrifter som sender varer til privatpersoner. Varer som sendes som servicepakke leveres normalt én til fem dager etter de ble sendt. Du kan hente servicepakken på postkontoret eller bestille den levert på døren av Posten.

De fleste nettbutikker som benytter servicepakke tilbyr også at du kan bestille Postens På døren tjeneste når du bestiller varen. Les mer om denne tjenesten under.

På døren

Posten tilbyr å levere servicepakker hjem på døren din hverdager mellom klokken 17 og 21. De fleste nettbutikker som benytter Postens servicepakke tilbyr deg å bestille levering på døren når du gjør bestillingen din. Du kan også bestille på døren levering på Postens nettsted etter at du har mottatt beskjed om at pakken har ankommet postkotoret. Det er imidlertid oftest rimeligere å bestille På døren tjenesten gjennom nettbutikken.

Postoppkrav

Når varene du kjøper sendes som Postoppkrav betaler du først når du mottar varene fra Posten. Pakken sendes som Servicepakke og du kan hente den på postkotoret eller få den levert på døren av Posten. Før du får utlevert pakken må du betale kontant eller med elektronisk betalingskort. Det koster normalt ekstra å benytte postoppkrav fremfor vanlig Servicepakke.

Brev

Noen nettbutikker tilbyr å levere små, lette varer i uregistrert brev. Brev er kanskje den rimeligste måten å få levert varer på, men ulempen med brev er at sendingen ikke er registrert og dersom brevet blir borte eller kommer til skade får du normalt ingen erstatning. Varer som sendes som brev er normalt fremme en til to dager etter de ble sendt.

Varer fra utlandet – moms og toll

Når du kjøper varer fra utlandet med en verdi på inntil 200 kroner kan du motta varene uten å betale hverken moms eller toll. Dersom du mottar gaver fra utlandet med en verdi på inntil 1000 kroner slipper du også å betale moms eller toll. Varene blir sendt direkte til deg.

Når du kjøper varer fra utlandet hvor selve varens verdi er på over 200 kroner må du betale moms og toll ved innførsel av varene. Grunnlaget for beregning av avgiftene er prisen på varene pluss kostnaden ved å få varene sendt hjem til deg. Dette er varens tollverdi. Du kan importere bøker uten å betale hverken toll eller merverdiavgift.

Merverdiavgiften er for tiden på 25%. Kjøper du for eksempel en vare fra utlandet hvor summen av varens pris og det det koster å få varen sendt til deg er 500,- kroner, så må du betale 125,- kroner i merverdiavgift. Det er i dag svært få varer man som privatperson vil importere som er tollbelagte.

Normalt er det transportøren som tar varene inn i landet for deg som fortoller varene. Du må betale et gebyr for fortollingen. Mer om dette under.

Internasjonal ekspresslevering, kurer

Utenlandske nettbutikker tilbyr ofte å levere varene via DHL, UPS, FedEx eller andre tilsvarende selskaper som tilbyr ekspresslevering. Disse selskapene leverer pakker og brev hurtig over hele verden, men er forholdsvis dyre. En fordel med disse selskapene er at du kan spore pakken mens den er på vei.

Disse selskapene har tradisjonelt levert brev og pakker for næringslivet og har i liten grad tjenester for utlevering av pakker på kveldstid. Dersom du venter å motta en pakke som er sendt på denne måten og du ikke er hjemme på dagtid, kan det være lurt å ta kontakt med transportøren for å avtale hvordan du skal få overlevert pakken.

Dersom du mottar varer som må fortolles gjør transportøren dette for deg og legger ut for toll og merverdiavgift. Som privatperson må du som regel betale dette kontant til transportøren når du mottar pakken.

Internasjonal pakkepost

Varer som sendes gjennom det ordinære postsystemet leveres normalt ut av Posten i Norge. Internasjonal postforsendelse er imidlertid åpen for konkurranse og i en periode ble postpakker fra USA og Storbritannia levert til norske mottagere av en annen bedrift enn Posten. Posten har imidlertid overtatt denne distribusjonen nå.

Hvis sendingen du mottar må fortolles gjør Posten dette for deg. Sendinger med en verdi mellom 200 og 1000 kroner blir fortollet på en forenklet måte av Posten. Du må betale merverdiavgift, eventuell toll og et gebyr til Posten når du mottar pakken.

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

Nettbutikker

Artikler